Waarschijnlijk weet je wel wat hoogbegaafd betekent. Misschien weet je ook welke kenmerken er bij horen.
Hoogbegaafde kinderen vinden meestal een heleboel dingen interessant, willen daar veel van weten en gaan zelf op zoek naar informatie. Wat ook opvalt is dat ze de dingen die ze lezen of horen snel begrijpen en goed kunnen onthouden. Ook moeilijke woorden kunnen ze vaak gemakkelijk onthouden. Hoogbegaafde kinderen hebben zichzelf soms al dingen aangeleerd die ze pas later op school krijgen, zoals lezen of moeilijke sommen.

Als je hoogbegaafd bent, zou je denken dat het leren op school een makkie is. Dat is vaak ook wel zo. Het kan zelfs in het begin zo gemakkelijk zijn, dat je niet meer oplet en voor jezelf andere dingen gaat zitten doen. Als je je verveelt, kan het zijn dat je daar boos of teleurgesteld van wordt.

Sommige hoogbegaafde kinderen vinden het helemaal niet fijn dat ze altijd de beste zijn. Na een poosje willen ze liever gewoon net zo zijn als andere kinderen en niet opvallen. Het klinkt raar, maar ze gaan dan hun best doen om minder hun best te doen. Als je veel dingen interessant vindt, zal het je opvallen dat andere kinderen misschien helemaal niet bezig zijn met de dingen die jij belangrijk vindt. Maar omgekeerd begrijp jij misschien niet waarom zij zich altijd zo druk maken om voetbal.
Dat kan je het gevoel geven dat je ‘anders’ bent. Daar kun je heel onzeker van worden. Sommige hoogbegaafde kinderen gaan zich dan zelfs dom voelen...


Misschien lees je dit omdat je je afvraagt of jij ook hoogbegaafd bent. Het kan zijn dat iemand zoiets tegen je gezegd heeft. Misschien voel jij je ook wel ‘anders’ of vind je het niet leuk om naar school te gaan, terwijl je vroeger toch altijd graag nieuwe dingen wilde leren.
Het kan dan fijn zijn om met iemand te praten die jou kan uitleggen hoe dat bij jou zit.
Daarvoor kun je bij ons terecht. We doen hier bijvoorbeeld spelletjes waardoor je meer over jezelf te weten komt. En met behulp van stripverhaaltjes ga je beter begrijpen waarom jij je wel eens anders voelt. Soms doen we rollenspelletjes, een soort toneelstukjes, om te begrijpen waarom je boos of verdrietig bent. En als we dat allemaal beter begrijpen, kunnen we ook bedenken wat we eraan kunnen doen. Want dat is natuurlijk de bedoeling: dat jij je weer prettig gaat voelen.
Als jou dit wel wat lijkt, praat er dan maar eens over met je vader of moeder.

Er was een jongen die het zo zei:
Ik kan over allerlei onderwerpen wat lezen, maar ik zou willen dat er ook een boek was dat over mij ging, zodat ik mezelf beter begreep.
Voor kinderen met zulke vragen zijn wij er.